Welkom bij 't Anker aan Zee!

Midden in de oergezellige badplaats Egmond aan Zee treft u 't Anker aan Zee.
Een restaurant waar het behalve gezellig toeven ook nog eens uitstekend culinair genieten is!

Ons verhaal

Na 27 jaar de Parel van Egmond te hebben gehad, werd het tijd om het stokje over te geven voor Willem Paarlberg en Loes Melten.
En dat doen ze met veel vreugde – en heel fijn – ook nog eens in vertrouwde handen.
Het buurmeisje van vroeger, Tanita van Ham, en haar moeder, Margreth van Ham, nemen de zaak namelijk over per 18 juni.

Toen Tanita 14 jaar was, begon ze met haar eerste baantje bij de buren, als oppas en huishoudster, en zo rolde ze de horeca in.
Tijdens een snuffelstage bij de Parel ontdekte zij haar passie voor horeca en gastvrijheid, en nam ze een besluit: ik wil later mijn eigen restaurant.
Maar haar horeca-roots wortelen nog veel dieper, want zo’n 70 jaar geleden werd dit pand al uitgebaat door haar opa en oma – roepnamen Dries en Marie. Het heette toen café-restaurant Centraal.
Dus het restaurant is weer terug in de familie, en daar zijn we erg blij mee.

Na de Parel heeft Tanita nog in meerdere zaken in Egmond aan Zee gewerkt. Toen ze 19 jaar was, verliet ze het dorp en werkte vier jaar op de golfbaan in Dirkshorn als horecamanager.

Hier ontmoeten ze ook de huidige nieuwe chef van ’t Anker aan Zee: Robin Vrijer, wie daar toen de keuken van de golfbaan uitbaten.
Na hier een mooie tijd te hebben gehad, werd het dan toch tijd voor “het eigen restaurant”.
Op een mooie zomeravond, tijdens een vriendenweekend bij het kampvuur, ontstond er een idee – en twee weken later had Tanita, naast haar verantwoordelijke baan op de golfbaan, er opeens een restaurant bij: in Sint Maarten aan Zee, genaamd “de Duinerij”.

Dit was echt een seizoensbedrijf en dus maar zes maanden per jaar open. Na de eerste zes maanden rees de grote vraag: wat gaan we nu doen?
Via de biervertegenwoordiger werd Tanita gewezen op een grand café-restaurant met een grote zaal in Anna Paulowna – het voormalige restaurant De Kroon, dat al acht maanden leeg stond.
Na een bezoek aan dit restaurant hoefde ze niet lang na te denken. Dit wilde ze wel uitbaten. En zo is haar tweede restaurant “de Polderei” ontstaan.
Drie jaar lang runde ze beide zaken met veel plezier, maar in de coronatijd stopte ze met De Duinerij. In Sint Maarten aan Zee woonden weinig mensen, en de toeristen bleven weg.
In de Polder kon ze haar hoofd goed boven water houden doordat ze direct begon met het bezorgen van maaltijden. Het dorp droeg haar een warm hart toe en bleef haar de hele coronaperiode steunen door eten te bestellen.

Eén van haar favoriete restaurants, ’t Anker in Kolhorn, kwam te koop, en er was geen moment twijfel: dit wil ik kopen.
En dat is gelukt. Al drie jaar lang runt ze met veel plezier dit restaurant. Haar partner, Alberto van de Water, is patissier en chocolatier, en maakt hier de lekkerste bonbons, gebak en de mooiste desserts.

Ook voor hier gaat hij het gebak maken en wellicht ook nog wel wat voorbereidingen van de desserts.

Twee jaar geleden kwamen de “oude buurtjes” Willem en Loes persoonlijk aan Tanita vertellen dat ze hun restaurant wilden verkopen en het als eerste aan haar wilden aanbieden.
Met al twee zaken én midden in een energiecrisis zag ze dit toen niet zitten. Maar twee jaar later, en alles op rit, begon het toch te kriebelen – en pakte ze de telefoon.
Samen met Loes en Willem gingen ze aan de slag, en vanaf 18 juni wordt de zaak overgedragen.

Margreth van Ham (oftewel “moeders”) heeft bijna 30 jaar een eigen zaak gehad in Egmond aan Zee. Het begon met de bonbonnerie Delikaatje, daarna De Zoete Inval en later nog By Mar.
Ook door corona werd dit hoofdstuk voor haar beëindigd, en moest ze noodgedwongen stoppen met haar winkel. Ze kwam met veel verdriet thuis te zitten.
De buurtjes hadden het druk zat en vroegen haar om hulp. Hieruit bleek dat moeders toch ook gevoel had voor gastvrijheid – en er ontstond op 58-jarige leeftijd een nieuwe passie.
En zodoende zijn moeder en dochter dit nieuwe avontuur aangegaan, en krijgt de Parel van Egmond een nieuwe naam: ’t Anker aan Zee.

Ook vaders zal een rol hebben in het bedrijf, na jaren hovenier te zijn geweest maar nu van zijn pensioen geniet zal hij de verantwoordelijkheid voor de bloemen en de planten krijgen en ook voor overige klusjes zal hij in ’t Anker aan Zee te vinden zijn.

Wie we ook nog even willen voorstellen, is onze huidige chef Robin Vrijer. Robin heeft 14 jaar zijn eigen zaak gehad op de golfbaan in Dirkshorn, waar hij de keuken runde.

Daarvoor kookte Robin ook internationaal en op behoorlijk hoog niveau , van alle markten thuis dus.

Toen Tanita met het verhaal kwam dat ze het voormalig restaurant van haar opa en oma wilde gaan overnemen hoefde Robin niet lang na te denken, natuurlijk ging hij haar helpen, Robin en Tanita zijn namelijk een duo van goud samen.

Voor nu veranderen we alleen de dinerkaart. Met de tijd zal er langzaamaan het een en ander veranderen, maar we doen het rustig aan.
Eerst maar eens draaien met deze nieuwe kaart, en dan van de winter een plan maken.

Wij hopen u snel gezellig te zien aan het Eymaplein voor een drankje en een lekker hapje!

Het restaurant

In ons ruime restaurant hebben wij plaats voor maar liefst 68 personen. Ons zonnige terras plaats biedt ruimte voor 110 personen. Derhalve kunnen wij u ook bedienen met grote gezelschappen. Vraag ons naar de mogelijkheden via het contactformulier.

Voor het eten kunt u uiteraard nog even een borreltje drinken aan onze gezellige bar, waar plaats is voor 8 personen.